Vad behöver du hjälp med?
Mycket kan du åtgärda själv
Ibland behöver du felanmäla till oss, men i många fall kan du förebygga eller åtgärda problemen på egen hand. Har du redan testat tipsen men problemet kvarstår? Gör då en felanmälan till oss.
Har strömmen gått i lägenheten?
Då är det förmodligen en säkring som har gått. Oftast räcker det med att byta ut/återställa säkringen för att få tillbaka strömmen. Men om strömmen går direkt igen kan det bero på att du har använt en elektrisk apparat som har gått sönder som tex. en brödrost, kaffebryggare eller hårfön.
För att lättare kunna felsöka kan du titta på förteckningen som finns intill ditt proppskåp, den visar vilken säkring som hör till vad.
Har du ett proppskåp som ser ut så här?
Du ser vilken säkring som gått genom att den lilla färgpricken i änden har lossnat. Byt ut den trasiga säkringen mot en ny, men se då till att du sätter i en säkring med samma ampere som den gamla, Hur många ampere (A) säkringen är till för framgår av färgen i bakkant på säkringen. Grön färg är 6A, röd 10A och grå är 16A.
Har du ett proppskåp som ser ut så här?
Du ser vilken säkring som gått genom att en knapp är nedtryckt. Du återställer säkringen genom att trycka upp knappen.
Om du har automatsäkringar finns också en jordfelsbrytare. Om något fel uppstår i elsystemet bryter jordfelsbrytaren strömmen. Du återställer jordfelsbrytaren genom att trycka upp knappen. För att ta reda på varför jordfelsbrytaren slår ifrån kan du slå ifrån alla säkringar genom att trycka ner dem och sedan slå på jordfelsbrytaren. Slå på säkringarna en i taget tills jordfelsbrytaren slår ifrån.
Har du problem med belysningen?
När en lampa går sönder i din lägenhet ansvarar du själv för att byta ut den. Det gäller till exempel lysrör som finns i kök och badrum, ugnslampa, kylskåpslampa eller lampa till din köksfläkt.
Trasiga lampor eller lysrör lämnar du i en särskild behållare i ditt återvinningsrum.
Om du inte har möjlighet att byta lampa själv, eller inte har någon som kan hjälpa till, så kan du beställa tjänsten av oss mot en kostnad. Prislista för tjänster som du kan beställa ser du nedan, totalpriset inkluderar både material och tid.
Du beställer tjänsten via vår kundtjänst på telefon 013-20 85 00, via webben eller i boendeappen.
Åtgärder och prislista
Byte lampa i ugn – totalpris 390 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 105 kr
Byte lampa i kyl/frys – totalpris 390 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 105 kr
Byte lampa i fläkt – totalpris 380 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 95 kr
Byte lysrör inklusive glimtändare i belysning över köksbänk – totalpris 380 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 95 kr
Byte lysrör inklusive glimtändare i belysning tak – totalpris 380 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 95 kr
Byte lysrör inklusive glimtändare i belysning över badrumsskåp – totalpris 380 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 95 kr
Byte glödlampa – totalpris 330 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 45 kr
När ett lysrör blinkar är det dags att byta ut det. Oftast finns det en lysrörständare även kallad glimtändare som sitter intill lysröret, den behöver bytas samtidigt då den har samma livslängd som själva lysröret. Om lysrörständaren är gammal orkar den inte tända det nya lysröret ordentligt, lysröret kan då börja blinka eller så tar det lång tid för lysröret att tända. Du hittar oftast både lysrör och lysrörständare i en vanlig matbutik, ta gärna med dem till butiken eller ta ett foto för att vara säker på att få med rätt modell hem.
Bilden visar glimtändare/lysrörständare.
Om du inte byta lysrör själv kan du beställa tjänsten av oss
Om du inte har möjlighet att byta lysrör själv, eller inte har någon som kan hjälpa till, så kan du beställa tjänsten av oss mot en kostnad. Prislista för tjänster som du kan beställa ser du nedan, totalpriset inkluderar både material och tid. Du beställer tjänsten via vår kundtjänst på telefon 013-20 85 00, via webben eller i boendeappen.
Åtgärder och prislista
Byte lysrör inklusive glimtändare i belysning över köksbänk – totalpris 380 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 95 kr
Byte lysrör inklusive glimtändare i belysning tak – totalpris 380 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 95 kr
Byte lysrör inklusive glimtändare i belysning över badrumsskåp – totalpris 380 kr
Arbetad tid 285 kr + Material 95 kr
Har du stopp i avloppet?
När du diskar och sköljer undan efter matlagningen rinner det lätt ner fett och matrester som på sikt gör att vattnet inte kan rinna undan ordentligt. Om vattnet rinner ner långsamt i köket kan du själv försöka att få loss stoppen genom att hälla i en halv deciliter bikarbonat tillsammans med en halv deciliter ättika eller vinäger. Låt verka ca 5-10 minuter och spola sedan rent med hett vatten.
Viktig info!
Köksavloppet vill vi inte att du skruvar isär och rensar själv då det kan vara svårt att få tätt vilket i sin tur kan leda till en fuktskada.
Stopp i handfat orsakas ofta av hår, tandkräm och annat som sköljs ned i avloppet.
Gör såhär för att rensa avloppet:
- Ställ en hink under avloppet, sätt på dig gummihandskar och skruva isär rören. Var försiktigt så att packningarna (gummiringar) inte försvinner.
- Ta bort hår och smuts och rengör rören.
- När du sätter tillbaka rören är det viktigt att det blir ordentligt tätt, spola en stund efteråt för att se så det inte läcker.
För att undvika dålig lukt eller stopp i avloppet behöver du rensa din golvbrunn från hår och annan smuts med jämna mellanrum.
Gör så här för att rensa din golvbrunn:
- Ta på ett par diskhandskar och börja med ett ta bort golvbrunnssilen.
- Rensa sedan bort allt löst och släng det i en papperskorg.
- Borsta rent med en gammal diskborste och lite såpa. Spola sedan rent med varmt vatten.
Vissa golvbrunnar har en insats som går att lyfta ur, lyft upp den och rengör. För att undvika dålig lukt se till att du får fast den ordentligt när du är klar.
Tips!
För att motverka stopp eller lösa lättare stopp kan du hälla i en halv deciliter bikarbonat tillsammans med en halv deciliter ättika eller vinäger i avloppet. Låt verka ca 5 min och spola sedan rent med riktigt hett vatten.
I toaletten ska endast toalettpapper spolas ner.
Andra typer av pappersdukar som t. ex hushållspapper, servetter, pappersnäsdukar eller våtservetter kastas i stället i soporna.
Om du har fått stopp i toaletten men vattnet nu har runnit tillbaka (och inte står upp till kanten av toaletten) kan du testa att hälla i vatten från lite högre höjd. Trycket kan ibland skjuta undan stoppet. Tänk på att inte hälla för mycket vatten då det kan rinna över kanten.
Har du problem i köket?
- Börja med att rensa silen som sitter i botten på diskmaskinen. För att lossa silen vrid och gör sedan rent.
- Det är viktigt att köra lite längre diskprogram. Kör du ett kortare 30 minuters program eller snabbprogram blir disken inte ren om du inte sköljer av disken riktigt noga innan. Använd därför grytprogram för bästa effekt.
- Använd ett maskindiskmedel av bättre kvalité. Använd aldrig vanligt handdiskmedel.
- Det är viktigt att skrapa av matrester ordentligt.
- Innan du sätter på diskmaskinen testa så att spolarmarmarna kan snurra fritt, om något går emot kan inte disken sköljas av ordentligt.
- Har du dålig lukt i diskmaskinen kan du testa att köra en tom maskin med några matskedar ättika/citronsyra i diskmedelsfacket.
- Tänk också på att lämna diskmaskinen lite öppet efter avslutad disk.
- Kontrollera att silen är rensad.
- Tömmer diskmaskinen fortfarande inte kan det bero på att det är stopp i avloppspumpen/slangen, då är du välkommen att kontakta oss.
- Tips! För att undvika lukt som kan uppstå kan du ösa ur vattnet med hjälp av en slev och en hink.
- Ofta beror det på att det blivit stopp i avrinningshålet. Det kan du själv rensa med hjälp av en bomullspinne.
- Det är viktigt att det inte står kylvaror för nära köldplattan.
När din frys börjar bli full av is är det dags att frosta av den. Det är smart att passa på när det är kallt ute – rensa ut gammal mat ur frusen, avfrosta och gör ren den! Förutom att det blir mindre och mindre utrymme i frysen ju mer is och frost som bildas, så fungerar den också mycket sämre och drar mer (onödig) energi. Dessutom kan all is börja förstöra matvarorna i frysen då den inte håller maten lika kall. Ta för vana att frosta av din frys regelbundet.
Stryk på såpvatten, sätt på 100grader i ca 30 min och torka av.
- Det beror nästan alltid på att kastrullen eller stekpannan har blivit skev och har därför inte kontakt med hela plattan.
- Det är viktigt att värma upp ugnen ordentligt innan du sätter in plåt eller ugnsform.
- Tar du mat ifrån frysen, ha det gärna framme en stund innan du sätter in den i ugnen.
Ofta beror det på att fläktfiltret ovanför spisen är igensatt av fett och damm.
Därför bör du minst en gång i månaden rengöra fettfiltret. Med tiden samlas matfett i filtret. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska. Lossa filtret och gör filtret rent med en diskborste och diskmedel, låt ligga i varmt vatten. Skölj rent och låt torka. Torka rent fläktkåpan både invändigt och utvändigt. Sätt filtret åter på plats. Det går också bra att köra filtret i diskmaskinen.
Är filtret väldigt slitet eller trasigt finns nytt filter att hämta i vår bobutik på Djurgårdsgatan 3 A.
Har du problem i badrummet?
- Ett bra tips är att alltid hålla luckan och tvättmedelsfacket öppna när tvättmaskinen inte är på.
- Gör rent tvättmedelsfacket regelbundet.
- Kör en 90 eller 95 graders tvätt, med ca 1 dl citronsyra eller ättika i tvättmedelsfacket, det finns att köpa i livsmedelsbutik. Ha en gammal trasa eller handduk i maskinen under programmets gång. Kör en tom maskin för att få bort eventuella rester av citronsyra.
- Kontrollera att du använder rätt dosering av tvättmedel/sköljmedel. Pulver som ligger kvar i facket kan orsaka dålig lukt.
- Börja med att rensa filtret.
- Om du har en kondenstumlare behöver behållaren tömmas på vatten regelbundet.
När vi duschar fastnar det är smuts och tvålrester i kakelfogarna. Städas det inte bort direkt bildas en beläggning. För att få bort beläggningen kan du testa att blanda 24% ättiksyra och vatten, vilket oftast tar bort det mörka i fogarna. Gnid in och låt det verka 5-10 min, (har det suttit en längre tid, låt det verka lite längre) och skölj med vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i de mindre springorna.
Du kan också testa med bikarbonat och några droppar vatten så det blir som en tjockare pasta, låt verka en stund och ta sedan en tandborste och gnugga bort smutsen.
Tips!
- Det är viktigt med en god ventilation efter dusch och bad, så se till att öppna upp badrumsdörren en stund och torka gärna av blöta väggar med en handduk.
- För att undvika att det ska bli svarta fogar framöver, spraya gärna med en blandning av ca 2 dl vatten, 1 dl ättika och 5 droppar diskmedel när du städar, gnugga med en svamp och skölj sedan med vatten.
Har du problem med skadedjur?
Städning är ett enkelt sätt att hålla skadedjur och ohyra borta. Håll rent så minskar risken att insekter förökar sig.
- Plocka ur köksskåp och lådor och torka rent. Dra även ut spisen och torka bakom.
- Reser du utomlands bör du kontrollera när du packar upp att du inte fått med dig ovälkomna gäster i bagaget. Tvätta alla kläder du haft med dig.
- Har du handlat direktimporterade matvaror vara uppmärksam på att inga insekter följer med varorna.
Svartmyror gör egentligen ingen skada i våra hem men det kan ändå vara jobbigt att få in dem i lägenheten.
Myrorna tar sig in i våra bostäder för att leta mat. De lämnar stacken och släpper ifrån sig ett doftspår när de hittat mat så att resten av myrorna kan följa doftspåret och hitta fram till maten.
För att bli kvitt myrorna kan du själv göra följande:
- Bära ut sopor regelbundet.
- Dammsuga och våttorka golvet ofta. Torka alltid extra noga där du sett myror, använd gärna någon rengöringsspray med doft för att säkert få bort myrornas doftspår.
- Torka genast upp om du råkat spilla något sött som saft, juice och glass.
- Låt inte mat stå framme.
Blir du inte kvitt myrorna genom att städa kan du ställa ut en myrdosa. Det går bra att hämta en myrdosa i vår Bobutik som finns på Djurgårdsgatan 3A.