Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

AI energioptimerar fastigheter och minskar klimatavtrycket

Aktuellt

Just nu testar Stångåstaden att låta AI hjälpa till att energioptimera fastigheter. Kortfattat går tekniken ut på att med hjälp av befintlig data låta AI analysera och ”lära känna” fastigheterna och deras individuella beteenden. Därefter kan onödiga energitoppar kapas vilket leder till att energi sparas och Stångåstadens klimatavtryck minskas.

– Den här satsningen är en del i vår energistrategi och hjälper oss att minska vårt klimatavtryck och nå våra mål både som bolag och som bransch. Vi ser stor potential i att använda AI för att energioptimera fastigheter – det här är bara början, säger Marcus Mattsson, fastighetschef på Stångåstaden.

Stångåstaden ser potential att minska energiförbrukningen med 10 % vilket skulle innebära ett minskat klimatavtryck motsvarande uppvärmningen av cirka 800 villor om systemet införs i alla fastigheter.

– Vi måste göra energiförbättringar på våra fastigheter för att minska vår klimatpåverkan och där är uppvärmningen av våra fastigheter en viktig del, fortsätter Marcus.

Martin Ekdahl, driftchef och Marcus Mattsson, fastighetschef

Så, hur funkar det?

Alla Stångåstadens fastigheter har idag temperaturgivare inomhus och utomhus som kontinuerligt läser av temperaturen. Energiflödena styrs sedan utifrån förinställda värden och kurvor.

– Skillnaden med det nya systemet är att det använder sig av AI för att lära sig hur de enskilda fastigheterna fungerar och beter sig vilket gör att vi kan anpassa energiflöden utifrån det. Då kan vi kapa bort energi som inte gör nytta och minska energislöseri på fastighetsnivå. Vi läser alltså inte av fler datapunkter än tidigare men AI analyserar all samlad data och drar slutsatser för varje enskild fastighet, förklarar Martin Ekdal, driftchef på Stångåstaden.

Förhoppningen är att tekniken inte bara ska spara energi och minska klimatpåverkan utan även vara bra för de som bor i fastigheterna. 

Här har vi hittat ett sätt att minska vår klimatpåverkan och samtidigt förhoppningsvis få ett bättre och jämnare inomhusklimat för hyresgästerna

Martin Ekdahl, driftchef

Kort startsträcka

Då temperaturgivare och all annan infrastruktur redan finns på plats sedan tidigare krävs inga ytterligare installationer i fastigheterna. Det innebär att startsträckan för införandet är kort. Tekniken är dock fortfarande under utveckling och därför testas det just nu i en del av Stångåstadens bestånd för att kunna vidareutveckla och optimera systemet innan det införs brett. 1000 bostäder runtom i Linköping är redan uppkopplade och till vintern kommer ytterligare 2500 bostäder ingå i testet.

– Tekniken är ny och vi är med och vidareutvecklar den vilket känns spännande. För att ta de kliv som krävs av oss måste vi vara öppna för att använda ny teknik. Tekniken som finns idag kommer inte ta oss hela vägen utan vi måste hela tiden utveckla den vidare. Där vill vi vara en aktör som visar vägen, säger Marcus Mattsson.