Att tänka smart i stället för nytt
Bygg- och fastighetssektorn står för ungefär en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, till exempel i form av material, avfall och transporter i ny- och ombyggnation. Att återbruka så mycket som möjligt i stället för att byta ut är därför en högt prioriterad fråga hos oss på Stångåstaden.
Ett exempel på hur vi jobbar med den här typen av frågor är när det var dags för underhåll av taken på våra studentbostäder i Ryd. Dessa tak har hängt med ett tag och fått stå pall för decennier av såväl störtskurar, värmeböljor och snöstormar. Kort sagt har de gjort exakt det som tak är till för att göra och också byggda för att klara.
– Det visade sig att trots att taken i Ryd var fulla av mossa och hade rätt många år på nacken så var takpannorna i grunden i bra skick. Så i stället för det resurskrävande jobbet att frakta dit nya takpannor, byta ut de gamla, fullt funktionsdugliga, pannorna och dessutom transportera bort dessa, så föll valet på att renovera de befintliga, berättar Andreas Gilbertsson som är fastighetsförvaltare på Stångåstadens dotterbolag Studentbostäder.
Genom att ta bort all mossa, tvätta taken och dessutom behandla dem med en skyddande yta som mossa inte fäster på blir taken som nya. När dessutom vindskivor, hängrännor och stuprör byts i samma veva så höjs standarden på hela huset, och taken står redo att hålla för framtidens väder- och vindutmaningar.
– Vi har också som mål att utöka våra solcellssatsningar på dessa tak, då det handlar om stora ytor som lämpar sig väldigt bra för det. Att ha nyrenoverade funktionella tak gör utbyggnaden av solceller betydligt enklare och lämpligare, säger Andreas.
Både hållbara underhållsarbeten och solceller är en del av Stångåstadens långsiktiga hållbarhetsarbete.
Här hittar du mer om hur vi jobbar med hållbarhet