Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Bakom kulisserna – arbetet på Lambohofs säteri

Livet i Linköping

Utifrån kan det kännas som att det inte händer så mycket. Men kikar man lite bakom kulisserna så märker man snart att det hänt en hel del sedan Kulturfastigheter tog över Lambohofs säteri. Året var 2015 och herrgården användes fortfarande som sommarbostad av familjen Cederbaum. Så först efter att de lämnat säteriet 2019 kunde det stora arbetet med att undersöka byggnadernas status påbörjas.

Theresé Lindh är vd på Kulturfastigheter i Linköping AB och tillsammans med fastighetsförvaltaren Jeanette Pihl tar hon oss igenom det omfattande arbete som gjorts och fortfarande pågår på Lambohofs säteri.

Det första stora projektet vi tog tag i var att byta ut den tidigare oljepannan mot fjärrvärme. I samband med det kontrollerade och säkrade vi också upp viktiga driftsdelar som el, skorsten med mera för att se till att allt var funktionsdugligt. Ett annat viktigt jobb har varit att mäta upp alla byggnader för att skapa uppdaterade ritningsunderlag – något som oftast inte finns för så gamla byggnader, berättar Theresé.  

Ända sedan Kulturfastigheter fick tillträde till fastigheten har det i flera omgångar genomförts förstudier kring status och skick på snickerier, tak, målerier, konstruktioner och stentrappor.

Det arbetet pågår fortfarande och är ett sätt för oss att kunna ta reda på vilken typ av verksamhet som byggnaden klarar av utifrån kulturhistoriskt perspektiv och lämplighet för framtiden, säger Jeanette.

En unik miljö som kräver varsam hantering – därför tar det tid

Lambohofs säteri är sedan 1967 klassat som byggnadsminne av Länsstyrelsen. Det innebär att miljön anses som kulturhistoriskt värdefull och ska skyddas och bevaras för att även kommande generationer ska kunna ta del av detta kulturarv.

– Ska man göra ändringar i ett byggnadsminne måste man söka och få tillstånd från Länsstyrelsen. Den processen tar tid, och SKA få ta tid, då det är viktigt att vara noggrann och värna om historien för att bevara så mycket som möjligt av det ursprungliga. Dessutom behövs mycket utredningsarbete för att underhålla enligt rätt byggnadsmetoder, förklarar Theresé.  

Arbete pågår – invändig konservering, inventering och tillgänglighet

Tapet och väggdekor i en av salarna på Lambohofs säteri.

I huvudbyggnaden görs flera olika arbeten parallellt. Bland annat jobbar Östergötlands museum med att konservera interiörmåleri som till exempel väggmålningar och snickerier. Genom bidrag från Westman-Wernerska stiftelsen och tillsammans med Kultur- och fritidsförvaltningen utförs ett gediget arbete med att sammanställa dokumentation om människorna som har bott och arbetat på säteriet. För att fördjupa sig i historien har man även inventerat möbler, tavlor, böcker, kassaböcker med mera.

I samma byggnad arbetar vi med att hitta en gångbar lösning för tillgänglighet för att så småningom ha möjlighet att öppna säteriet för allmänheten. Här finns det lagkrav att följa som vi behöver leva upp till, för att kunna hålla guidade visningar, säger Theresé.

Upprustning av utemiljön

Ny bro över dammen som tar dig in i parken.

– Först och främst har vi tagit fram en ett vårdprogram för hela parken. Vi har också byggt en ny bro över dammen då den gamla var i för dåligt skick, röjt sly i samråd med kommunekologerna och tagit hjälp av Länsstyrelsen för att inventera vilka träd som behöver tas ned. Av träden som tagits ner har vi skapat faunadepåer*, alltså små ved- och slyhögar, i parken för att gynna insektslivet och den biologiska mångfalden, berättar Jeanette.

Dessutom betar det numera kor på säteriet igen. De tillhör Mutebo gård utanför Linköping och att korna betar bidrar till markens välmående.

Vad händer just nu?

Arbetena såväl in- som utvändigt på Lambohofs säteri fortsätter för att steg för steg underhålla och återskapa herrgårdsmiljön. Närmast i tid ligger fortsatt fokus på att arbeta med tillgängligheten, men också att göra vissa gångstråk i parken mer tillgängliga.

Läs mer om historien och arbetet på Lambohofs säteri på webben stangastaden.se/lambohofs-sateri

Andra insatser genomförda på säteriet
  • Renoverat alla gårdsstolpar framför huvudbyggnaden
  • Putsat fasaden på södra och norra flygeln
  • Restaurering av herrskapets avträde (dass)
  • Restaurerat stenrundel, stentrapp i parken och Ha-Ha dike
  • Reparerat tvättstugans tak
  • Målningsarbete magasin samt förråd

*Läs gärna mer om faunadepåer på naturskyddsforeningen.se