Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Därför behöver ett bostadsbolag också bygga människor

Aktuellt

Våra områden och vår stad är ingenting utan människorna som bor där. Och ska man som Stångåstaden vara med och bygga en trygg och hållbar stad, behöver man också bidra till att bygga trygga och välmående människor. Det är här som LinkStep kommer in i bilden.

LinkStep drivs och ägs av AB Stångåstaden och finansieras av Linköpings kommun. LinkStep har funnits sedan slutet 2018 och har sedan start tagit fram och etablerat en modell där huvudmålet är egenförsörjning genom arbete, eget företagande, arbetsmarknadsutbildning eller studier som är CSN-berättigade. Förra året utnämndes Linköping till Europas mest innovativa stad och LinkStep är ett av de nytänkande initiativ som lyftes fram som ett bra exempel på hur vi jobbar i vardagen, för att möta de samhällsutmaningar som Linköping och andra städer har. Vi ser resultat på att LinkStep-modellen fungerar, sedan starten har LinkStep hittills hjälpt över 250 personer till egenförsörjning.

I bilden från vänster, Yasameen, Benny och Frida.

LinkStep fungerar som en länk mellan arbetssökande och näringslivet

Frida Svensson är verksamhetsansvarig för LinkStep och tillsammans med sina kollegor Yasameen och Benny matchar hon deltagarnas ambitioner, drömmar och kompetenser med företag eller lämpliga utbildningar. Allt för att skapa långsiktig egenförsörjning.  

Att bygga ett Linköping för framtiden handlar ju inte bara om att bygga hållbara bostäder och trygga kvarter, utan också om att bygga hållbara människor som mår bra.

Frida, verksamhetsansvarig på LinkStep

Men varför ska ett bostadsbolag jobba med detta?

Människor utanför egenförsörjning blir mer isolerade och spenderar mera tid hemma, medan de som kommer ut i egenförsörjning höjer sitt eget välmående och självkänsla, vilket sprider sig som positiva ringar på vattnet, då man blir ett föredöme för andra i sin närhet. Att gå från olika typer av ekonomiskt stöd eller bidrag till egenförsörjning ger ju också positiva ekonomiska effekter, både för människan och samhället, berättar Frida Svensson.  

Vem kan delta i LinkSteps program?

För att bli deltagare hos oss ska du vara arbetslös, mellan 20 och 60 år och bosatt i Linköping. Du ska också ha möjlighet att arbeta 60 procent eller mer, eftersom vi jobbar hårt för att hitta långsiktiga lösningar där man trivs och vill vara kvar. Däremot behöver du inte bo hos Stångåstaden, utan alla linköpingsbor är välkomna, menar Frida och trycker extra på att den egna motivationen och ett aktivt deltagande i programmet är en förutsättning för att lyckas.  

Vi stöttar med det mesta längs resans gång, men det krävs ett starkt eget driv för att lyckas.

Ju bättre vi lär känna dig som deltagare desto bättre kan vi matcha dig med rätt sysselsättning, berättar Frida. Att komma ut i egenförsörjning behöver inte enbart innebära ett jobb, utan kan också handla om studier eller annan kompetensutveckling. LinkStep kan också stötta i processen att starta eget företag, något som kan upplevas som en svår och komplicerad process.  

Vi försöker skapa en atmosfär där alla och alla frågor är välkomna!

Utöver ordinarie verksamhet har LinkStep jobbstudio i Skäggetorp, Ryd och Berga, då man finns på plats för att svara på arbetsrelaterade frågor. Det kan handla om a-kassa eller någon information som man inte förstår och behöver hjälp att reda ut.

– Vi försöker skapa en atmosfär där alla och alla frågor är välkomna, säger Frida som också berättar att LinkStep samarbetar med LINVUX och SFI och även har jobbstudio hos LINVUX varannan vecka. 

Därför funkar LinkStep så bra

LinkSteps målsättning är att få ut 50 deltagare i egenförsörjning per år, något som man nått ända från start och snittet är ungefär fem per månad.  Att programmet funkar så bra tror Frida beror på flera saker. Dels att Stångåstaden har många samverkanspartners och partnerföretag som är intresserade av de kandidater som LinkStep får fram. Men också att Stångåstaden är ett omtyckt bolag, vilket underlättar både i mötet med individen samt potentiella samverkanspartners. 

Vi som jobbar i LinkStep drivs av att få vara med våra deltagare längs vägen.

– Att få se människor växa, bli starkare och tryggare och tillsammans kunna hitta vägar framåt är en helt fantastisk känsla. Jag tror även att en stor framgångsfaktor är att vi arbetar utifrån varje enskild individ och har tid att verkligen lära känna våra deltagare och skapa relationer. Då kan vi också bättre hitta sysselsättning som verkligen passar varje enskild person. Vi är också så pass små att vi kan ha en stor portion flexibilitet i det vi gör, säger Frida.  

Vad tycker företagen?

– Vi har fått väldigt positiv respons från företagen vi har i vårt nätverk och de är gärna med och bidrar med studiebesök och liknande. Många företag har problem att rekrytera och de kandidater vi föreslår är ju handplockade personer som vi känner till, vet vad de går för och som vi verkligen tror kommer att göra ett bra jobb, säger Frida Svensson.  

Fakta om LinkStep

Hur deltar jag?
Om du uppfyller kraven för att delta börjar du med att registrera dig här 

Behöver jag kunna prata svenska? 
Du ska kunna berätta om dina kompetenser på svenska. 

Hur finansieras LinkStep?
LinkStep finansieras av Linköpings kommun och drivs av Stångåstaden.  

Hur länge kan jag vara med i LinkStep?
Du kan vara med i 12 månader, men dessa kan delas upp över flera perioder.  

Mer information
Vill du veta mer så besök vår webb: stangastaden.se/linkstep