Så jobbar vi med våra skyddsrum
Beredskapsveckan som årligen hålls vecka 39 är en temavecka som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Syftet är att öka medvetenheten och kunskapen hos allmänheten om krisberedskap och totalförsvar, här dyker ofta frågan om skyddsrum upp. I våra fastigheter finns över 250 skyddsrum. Vad gäller egentligen och är dessa skyddsrum redo att användas?
Här berättar vår förvaltningsspecialist Albin Eklöf om hur vi jobbar systematiskt med våra skyddsrum så att de är redo att användas vid behov.
250 skyddsrum runt om i Linköping
Stångåstaden har över 250 skyddsrum runt om i våra fastigheter i Linköping. I fredstid får skyddsrummen användas för det som fastighetsägaren anser är lämpligt, till exempel förråd eller liknande. Men oavsett nuvarande användningsområde ska rummet kunna återställas, utan specialistkunskap, till skyddsrum inom två dygn.
Är skyddsrummen redo att användas?
– Sedan en tid tillbaka går vi igenom och kontrollerar status på alla våra skyddsrum så att de ska möta MSB:s krav på att kunna vara i funktion inom 48 timmar, berättar Albin.
Gemensamma rum och gemensamt ansvar
I hela Linköping finns ungefär 1000 skyddsrum som är öppna för alla. Du har alltså inget ”eget” skyddsrum. Enligt MSB:s webbplats finns det ingen anledning att ställa i ordning eller rensa skyddsrummen nu, utan enbart se till att skyltar finns uppsatta och regelbundet se över rummen.
Albin Eklöf poängterar att man inte behöver vara orolig för att ens närmaste skyddsrum inte ska gå att komma in i.
– Oavsett lås och skalskydd så har vi en plan för att man alltid ska kunna komma in i ett skyddsrum vid behov och lägger mycket resurser på att se till att rummen är i så bra skick som möjligt säger han.
Beredskap inom Linköpings kommun
På webben linkoping.se hittar du information om kommunens säkerhetsarbete och krisberedskap. Där finns även en lokal variant på MSB:s broschyr “Om krisen eller kriget kommer”. Foldern innehåller både information om hur en kris hanteras i Linköping, och allmänna tips om hur du kan förbereda dig före en kris, och vad du bör göra under en kris.
Läs mer: linkoping.se/om-krisen-kommer
- Alla skyddsrum är öppna för alla och du använder det skyddsrum som du är närmast.
- Skyddsrummen finns i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter, och är utmärkta med en särskild skylt.
- Sverige är ett av världens skyddsrums-tätaste länder.
- Ditt närmaste skyddsrum hittar du på webben: msb.se/skyddsrumskarta
- Hos MSB kan du läsa mer: msb.se/bra-att-veta-om-skyddsrum
- Här hittar du mer information om skyddsrum hos Stångåstaden.