Vi är redo för snö och halka
Under vinterhalvåret så har kommunen och vi som fastighetsägare ett gemensamt ansvar för snöröjning och halkbekämpning. Vädret styr vårt arbete men vår ambition är alltid att ge dig som boende den bästa möjliga servicen.
Snöbredskap från oktober till april
Mellan den 15 oktober och 15 april är vi redo med ett stort antal maskiner som plogar och sandar våra områden. Dessutom har vi team av handskottare som fokuserar på platser där maskinerna inte kommer åt, som entréer, källartrappor och andra smala utrymmen.
Med över 1 400 entréer att skotta efter varje snöfall kan det hända att vissa områden inte är färdigskottade när du går ut på morgonen. Men du kan lita på att vi arbetar så snabbt vi kan för att komma till ditt område.
När skottar vi?
Generellt kan man säga att vi åker ut när det kommit minst 3 cm snö men vid särskilda förutsättningar kan vi även åka ut tidigare, exempelvis om det ligger snömodd och det riskerar att frysa på. Vi skottar vanligtvis mellan 06.00-22.00 men vid extrema snöfall kan det finnas behov av att köra även vid andra tidpunkter.
Var skottar vi?
Vi snöröjer alltid vid entréer och utanför trappuppgångar för att du ska kunna komma in och ut smidigt. Vi tar även hand om gångvägar, infarter till bil- och besöksparkeringar samt källartrappor i våra områden.
Kommunen ansvarar för angränsande ytor, som cykel- och bilvägar samt vissa gångvägar och vi samarbetar för att skapa trygga och framkomliga miljöer även där.
I vilken ordning skottar vi?
Vi börjar alltid med att skotta prioriterade adresser, som områdescentrum (Johannelund, Ryd, Majelden), förskolor och äldreboenden, inklusive Stångåstadens seniorområden. Vår målsättning är att dessa ska vara färdiga senast tre timmar efter att gränsen för snöröjning har uppnåtts.
Övriga ytor, som gångvägar och parkeringsplatser, skottas därefter och ska vara klara inom tolv timmar.
Vem är det som skottar?
Vår snöröjning hanteras av våra samarbetspartners som ansvarar för den yttre skötseln i våra områden. För närvarande är det Green Östergötland, Baltazar Agro och Thormans Entreprenad som hjälper oss med detta arbete.
Vid behov kan dessa leverantörer anlita underleverantörer för att säkerställa att arbetet utförs effektivt och enligt våra höga krav.
Sandning
När vi plogar och röjer snö ser vi också till att halkbekämpa med sand i första hand och på vissa platser med salt.
Istappar och snöras
Vi kontrollerar regelbundet våra fastigheter för att identifiera platser med istappar eller där det finns risk för snöras. Ser du istappar eller överhäng av snö som kan utgöra en fara för allmänheten? Gör en felanmälan via Mina sidor eller kontakta oss.
Snöröjning och halkbekämpning i Linköpings kommun
Linköpings kommun ansvarar för att röja snö på många ytor runt om i kommunen. Läs mer om vad som gäller och hur prioriteringen går till på webben: linkoping.se/snorojning
Det finns några saker du kan hjälpa oss med för att snöröjningen på din gård ska fungera så bra som möjligt.
- Ställ cyklar du inte använder i källaren eller i cykelförråd på området.
- Om du cyklar året runt ställ cykeln på anvisad plats och inte just framför entrén. Detta gäller även elsparkcyklar.
- Våra utrycknings- och snöröjningsfordon behöver kunna komma fram – blockera därför inte vägar och gångvägar. Parkera heller inte din bil inne på området. Parkerar gör du på anvisade parkeringsplatser.
- På vissa områden finns lådor med grus utställda, ta gärna grus här om du upptäcker en isfläck.
Även om du som hyresgäst slipper skotta mycket av snön i området så finns det några ytor du själv har ansvar för att hålla rena från snö:
- Bor du i radhus måste du själv skotta till din entrédörr. Vi uppskattar att du inte skottar ut snön på gångvägarna utan lägger den i stället på din tomt.
- Hyr du en öppen parkeringsplats ansvarar du för att skotta den själv.
- Hyr du garage eller carport behöver du skotta 50 cm framför öppningen.
- Har du balkong och behöver skotta den fri från snö men se till att det inte finns någon under som kan få snö eller is i huvudet då du arbetar.
Frågor och svar
Vi vet att många har frågor om hur och på vilket sätt man röjer snö. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna, läs mer:
Snöhögar och vallar
Vid kraftiga snöfall kan det finnas behov av att köra bort snö från områden. Denna bedömning görs vid varje enskilt fall.
Tänk på att snöhögar inte är lekplatser. Håll alltid barn under uppsikt.
Varför snöröjs det tidigt på morgonen eller sent på kvällen?
Vår ambition är att snöröjning ska ske mellan 06.00-22.00 men vid extrema snöfall kan det finnas behov av att köra även vid andra tidpunkter.
Varför har ni valt ett större sandningsgrus?
Vi använder storleken 4–8 mm på sandningsgrus vilket har visat sig ha flera bra egenskaper. Den minskar halten partiklar i luften och fäster dessutom bra i snön. Linköpings kommun använder också 4–8 mm och det underlättar i hanteringen att använda samma fraktioner.
Varför kommer inte plogbladet ner tillräckligt djupt för att få bort all snö?
Plogblad vilar på marken med sin egen vikt. Om man skulle trycka ner det mer, blir maskinen svår att styra. När det bildas is på gatorna, kan plogbladet glida ovanpå den packade snön istället för att skrapa bort den. Den halka som kan uppstå i dessa situationer åtgärdas då genom sandning.
Varför kör maskinerna så fort?
Ibland kan det upplevas att de kör fort men när större mängder snö ska plogas krävs viss hastighet för att maskinen ska orka flytta tunga snömassor. Tänk också på att hålla avstånd från de som snöröjer så att de kan utföra sitt arbete tryggt och säkert.
Felanmäl gärna – men inte för tidigt! När det snöar prioriterar vi att slutföra snöröjning och halkbekämpning. Först när arbetet är klart tar vi hand om felanmälningar som inte är akuta. Vänta helst med att göra en felanmälan tills det gått 12 timmar efter att snögränsen uppnåtts.