Med sikte på framtidens arbetsplats
Ambitionen att vara ett steg före gäller även när det kommer till hur vi jobbar. På Stångis tror vi mycket på uttrycket teamwork makes the dreamwork. För vi tror på riktigt att resultatet blir bättre om vi delar kunskap och erfarenheter med varandra och får in olika perspektiv i arbetsgrupper. Malin (HR-chef) och Malin (projektledare) jobbar just nu intensivt med att se till att Stångis står redo för framtidens arbetsliv.
Framtida arbetsplatsen enligt AI 😎
Rent konkret innebär det att vi inför nya digitala arbetssätt och att våra kontor byggs om för att anpassas för att bli effektiva, kreativa arbetsplatser där medarbetare trivs och vill vara.
Det hände något, som alla vet, i början av 2020. Corona-pandemin förändrade bilden av arbetsplatserna världen över. Och fort gick det. Vi såg väldigt tidigt att detta kommer påverka oss som bolag oerhört mycket. Nya förväntningar skapades, vi blev mer digitala och fick nya krav på vår arbetsplats.
Efter att ha spanat, funderat och ställt sig frågor som ”Hur kommer man vilja sitta i framtiden?” ”Var kommer man vilja vara?” ”Hur skapar vi en arbetsplats som uppmuntrat till kreativitet och nytänkande” börjar nu bilden klarna. Digitala arbetssätt införs, samarbeten över organisationsgränserna uppmuntras och kontorslokalerna ses över.
Det är mycket som händer samtidigt nu. Vi inför digitala arbetssätt som behöver få sätta sig och vi bygger om våra kontor för att arbeta aktivitetsbaserat och uppmuntra till ännu mer teamarbete. Och vi gör det ”the Stångis way” vilket betyder att vi jobbar mycket med delaktighet. Vår värdegrund och kultur styr vår resa framåt.
Det spelar ingen roll vilket kontor eller vilken avdelning du jobbar på – teamkänslan är något vi både är rädda om och jobbar mycket med.
Det kan handla om uppstyrda aktiviteter: att åka iväg på teamdagar tillsammans, ta en gemensam lunch eller shuffleboard-turnering. Men också om att jobba tillsammans, diskutera, lösa utmaningar och dela perspektiv med varandra. Ibland genom att fånga någon i farten vid kaffemaskinen, ibland i projektform. Så blir vi samsnackade och duktiga på att utnyttja varandras olikheter, erfarenheter och kompetenser.
Fyra gånger om året ses vi dessutom allihop, alltså alla 200, under en hel eftermiddag för att prata ihop oss, umgås och stärka Stångis-gemenskapen. Vi tipsar varandra, löser problem, lyssnar på inspirerande föredrag, framtidsspanar och workshoppar över avdelningsgränserna.